Gulașul unguresc la ceaun, preferat de majoritatea turiștilor care vin la Miercurea Ciuc

Divertisment

Bucătăria ungurească este colorată, plină de vitalitate, picantă, cu preparate nu tocmai ușoare dar pline de savoare, iar gulașul unguresc la ceaun este una dintre vedetele culturii culinare din țara vecină, care a devenit foarte apreciată și în România.

Gulașul unguresc la ceaun este o supă mai groasă sau o tocăniță, cu un gust delicios, care se află în meniurile multor restaurante din Miercurea Ciuc, fiind preferat de majoritatea turiștilor care vizitează zona.

Câteva din secretele rețetei de gulaș unguresc ne sunt dezvăluite de proprietara restaurantului tradițional ‘Gambrinus’ din Miercurea Ciuc, Pal-Pal Gyongyver, care ține să puncteze că cel mai mare secret este ca această mâncare să se prepare într-un vas mare, întrucât atunci gustul va fi mult mai bun.

‘Se folosește pulpă de vită, cartofi, ceapă, usturoi, unt, roșii decojite, piper, paprika dulce și iute, sare, foi de dafin, puțin oțet, ardei iuți, o linguriță de făină și două linguri de smântână.

Se pune untul să se încingă în cratiță și se prăjesc pe rând bucățile de carne, cât să ia puțină culoare. Se adaugă ceapa, usturoiul și se lasă să se călească împreună cu carnea.

Se adaugă paprika, sarea, frunzele de dafin, oțetul, roșiile decojite și apă fiebinte și se lasă la fiert, pe foc mic, o oră și jumătate.

Ardeii iuți, tăiați în felii mici se adaugă în gulaș după o oră de fiert, iar spre final se pun și cartofii. De asemenea, făina se amestecă cu puțină apă și se adaugă în gulaș, la fel ca și smântâna.

Mâncarea este picantă și se potrivește cu un pahar de vin roșu sec’, afirmă Pal-Pal Gyongyver.

Aceasta a adăugat că gramajele folosite nu pot fi dezvăluite, întrucât este un secret al restaurantului, păstrat de zece ani, dar este important de știut că se folosește doar pulpă de vită și ingrediente naturale.

‘De zece ani, de când am deschis, folosim aceleași condimente și aceleași gramaje și chiar dacă bucătarul s-a mai schimbat, rețeta a rămas aceeași. Iar noi, imediat cum se încălzește vremea, facem gulașul afară, la ceaun.

Este un preparat care este foarte apreciat de clienții noștri, în special de turiști’, spune Pal-Pal Gyongyver, care îi îndeamnă pe toți pofticioșii să guste din gulaș măcar o dată, chiar dacă sunt la dietă.

Rețeta de gulaș este una simplă, dar fiecare familie a adaptat-o după propriile gusturi, iar în unele zone această mâncare se face și cu fasole sau cu varză.

Redactorul-șef al revistei culinare ‘Bucătăria Secuiască’, Janossy Aliz, spune că gulașul a fost mâncarea păstorilor de vite și a devenit, între timp, mâncare națională în Ungaria.

‘Era o mâncare a păstorilor de vite, chiar de când au venit din Asia, pentru că se putea face foarte ușor și relativ repede. Înainte se prepara doar cu carne, fără cartofi. Puneau totul în ceaun — carne, fel de fel de zarzavaturi — și ieșea o mâncare bogată și consistentă. Apoi s-a făcut cu găluște și mult mai târziu a început să se facă cu cartofi’, afirmă Janossy Aliz, care este și membră a Ordinului Cavalerilor ‘Ocrotitorii Gusturilor Maghiare’ și o foarte bună cunoscătoare a culturii culinare din Europa de Est.

Ea a dezvăluit că gulașul a devenit o emblemă a bucătăriei maghiare în timpul Imperiului Habsburgic, iar acum rețeta se bucură de succes și în Cehia, Slovacia, Slovenia, Serbia sau România.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul