Felia ‘Novak’ – prăjitura ce poartă numele campionului Eduard Novak – o recompensă a lucrurilor bine făcute

Divertisment

Singurul campion paralimpic din istoria României, Eduard Novak, are o prăjitură care-i poartă numele, în cofetăria familiei din Miercurea Ciuc, pe care marele sportiv a preluat-o de curând, a renovat-o și a rebranduit-o.

Felia Novak este o prăjitură ”cu caracter”, consistentă, cu multă ciocolată, care spune povestea unui om care s-a ridicat și a căzut, care a demonstrat că limitele pot fi depășite și care a arătat lumii întregi că prin perseverență și spirit de sacrificiu poți să-ți împlinești orice vis.

Campionul paralimpic de ciclism Eduard Novak a povestit, pentru AGERPRES, că rețeta a fost creată printr-o muncă de echipă și după zeci de încercări s-a ajuns la formula finală.

Inițial, managerul cofetăriei a vrut să poziționeze cofetăria pe un segment de clienți care mănâncă sănătos și au un stil de viață care se apropie de cel al unui sportiv. Tocmai de aceea a propus ca prăjitura care poartă numele cofetăriei să fie una cu fructe și mac. Ulterior însă, a schimbat strategia și s-a axat mai mult pe plăcerea de a trăi, fiind influențat și de povestea personală a sportivului. Și asta pentru că Eduard, căruia îi plac dulciurile foarte mult, în special ciocolata, și-a dorit ca prăjitura care-i poartă numele să fie una care să nu-i mai aducă aminte de restricțiile alimentare de care trebuie să țină cont tot timpul.

”Când am început discuțiile pe această temă, Boti (n.r. — managerul cofetăriei) mi-a recomandat să folosim o prăjitură mai sănătoasă, gândindu-se la viața mea de sportiv. Însă 90% din alimentația mea este de sportiv și trebuie să renunț la o grămadă de bunătăți, motiv pentru care am decis că dacă tot voi mânca foarte, foarte rar această felie ‘Novak’ să fie într-adevăr ceea ce-mi place. Și mie îmi place să fie o prăjitură consistentă, să aibă ciocolată, să se simtă că are viață în ea. În crearea rețetei am încercat mai multe variante, dar baza a fost ciocolata și până la urmă s-a născut această prăjitură care cred că este foarte bună, pe placul meu. Aș mai fi adăugat și alte ingrediente, dar e perfect așa”, mărturisește Eduard Novak.

Mama campionului paralimpic, Novak Margit, ne dezvăluie ingredientele, pentru că ea este cea care a muncit cel mai mult pentru ca prăjitura fiului său să fie perfectă. Rețeta, însă, este una secretă și nu va fi făcută publică.

”Blatul conține zahăr, cacao de calitate bună, ciocolată cu conținut ridicat de cacao, iaurt sau chefir și unt. Crema este ganache din ciocolată albă, ciocolată cu lapte și ciocolată neagră amăruie, iar pe deasupra este acoperită cu miere, care îi dă gustul de caramel”, spune Novak Margit.

Aceasta recunoaște că lui Eduard îi plăcea foarte mult ciocolata, încă din copilărie, motiv pentru care a știut că prăjitura lui va avea multă ciocolată.

”Îi place enorm ciocolata și de aici am tras concluzia că, dacă facem o prăjitură, să fie cu multă-multă ciocolată. Am făcut multe încercări, poate prea multe. Am lucrat cam două luni, am tot încercat diverse rețete până când am fost convinși că aceasta e cea mai bună”, afirmă mama lui Eduard.

Campionul paralimpic consideră că prăjitura sa este una foarte simplă, dar care spune multe și prin intermediul căreia vrea să transmită clienților și fanilor săi plăcerea de a trăi și bucuria unui moment plin de savoare. 

”Această prăjitură ne spune că viața e frumoasă și trebuie să te bucuri de plăcerea de a trăi. Nu aș putea să mă asociez cu o prăjitură foarte săracă în gust, poate să fie cât de sănătoasă, nu m-aș asocia cu un asemenea produs. Este o prăjitură specială, în primul rând, are caracter și mă asociez cu ea foarte bine. Clienților care vin aici le recomand să mănânce felia ‘Novak’, pentru că astfel pot să simtă mentalitatea mea și modul meu de a gândi”, susține campionul paralimpic.

Aflat în pregătire pentru Campionatul Mondial din Olanda, din luna martie, Eduard mănâncă destul de rar felia ‘Novak’, pentru că știe că „orice prăjitură în plus înseamnă un efort în plus”.

Felia Novak a devenit rapid vedeta cofetăriei situate în zona istorică a municipiului Miercurea Ciuc și orice persoană care-i trece pragul își dorește să o guste. Managerul cofetăriei, Bartis Botond, ne-a dezvăluit că un client a cumpărat, într-o zi, 40 de felii, pentru a le demonstra și apropiaților săi cât de bună este prăjitura campionului.

”Toată lumea cumpără din curiozitate pentru că e prăjitura de la care cofetăria a primit numele și este prăjitura preferată a lui Edi, după care revin și cumpără mai multe felii. Avem și un record de cele mai multe felii ‘Novak’ vândute deodată unei singure persoane — 40 de prăjituri. Persoana respectivă ne-a povestit că prăjitura e atât de adorabilă și atât de bună încât a cumpărat pentru familie, prieteni, rude. Avem însă și comenzi, la diferite evenimente business sau de aniversare, cu un număr de felii cuprins între 100 și 150”, spune Bartis Botond.

El recunoaște că oamenii au început să înțeleagă că, de fapt, felia ‘Novak’ vorbește despre filosofia unei cariere de succes, despre muncă, sacrificii, eforturi, despre performanță și lucruri bine făcute.

„Felia ‘Novak’ este mult mai mult decât o prăjitură. De fapt, felia ‘Novak’ spune povestea întregii vieți a lui Eduard, vorbește despre calități umane deosebite precum perseverența, credința, iubirea și efortul depus, cu scopul de a atinge succesul în viață. Ceea ce vreau să transmitem clienților noștri despre felia ‘Novak’ este filosofia unei vieți întregi, nu doar a unui moment special când savurezi o prăjitură bună. O filosofie care merită să fie cunoscută și, mai mult decât atât, merită să fie urmată. Doresc ca felia ‘Novak’ să fie o recompensă pentru meritele noastre, pentru tot ce am făcut bun sau bine în viața noastră. Astfel, scopul meu este să aduc felia ‘Novak’ în percepția clienților noștri ca fiind un simbol al efortului, al credinței, al perseverenței și al succesului în viață”, arată managerul cofetăriei.

De altfel, toți cei care trec pragul cofetăriei cu aer vienez, situate într-o clădire istorică din Miercurea Ciuc, pot să vadă medaliile olimpice sau mondiale ale lui Eduard, pot să admire fotografii care surprind întâmplări din cariera sa sportivă sau momente sensibile din viața sa, pot să simtă, măcar puțin, sacrificiul și efortul care au stat în spatele fiecărui rezultat și mai presus de orice, spune marele campion, pot să guste din prăjiturile sale, prin care dorește să le transmită tuturor că este un om fericit.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul