Un aparat de rezonanţă magnetică nucleară (RMN) performant a intrat în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, fondurile fiind asigurate de Ministerul Sănătăţii, printr-o finanţare de la Banca Mondială.
Managerul SJU Miercurea Ciuc, dr. Konrád Judit, a punctat miercuri, într-o conferinţă de presă, că după intrarea în funcţiune a acestui aparat se deschid perspective noi în diagnosticarea pacienţilor, dar şi în dezvoltarea spitalului şi a anunţat că s-a depus cererea de clasificare a unităţii sanitare în categoria a II-a.
“Aş dori să vă anunţ că în cursul zilei de ieri am depus la Direcţia de Sănătate Publică Harghita cererea pentru clasificarea spitalului în categoria II. Acest lucru este foarte important pentru viaţa spitalului nostru, de aceea am aşteptat până acum pentru că cele două mari obiective: laboratorul propriu şi aparatura performantă – rezonanţă magnetică nucleară – erau criterii pentru această categorie. Acest lucru deschide noi perspective pentru spitalul nostru, va fi o perioadă lungă, dar am făcut primul pas”, a arătat dr. Konrád Judit.
Aceasta a precizat că preţul aparatului RMN este de 3.147.000 lei, la care se adaugă alţi peste 300.000 lei din care s-au finanţat lucrările pentru amplasare.
Medicul radiolog Sánta Izabella a punctat faptul că aparatul de rezonanţă magnetică nucleară este, momentan, cea mai folosită şi performantă modalitate de diagnosticare.
“Aparatul este foarte performant şi foarte modern, vede ţesuturile moi cu un contrast foarte crescut faţă de examinările radiologice tradiţionale. Este foarte important că nu nu foloseşte raze ionizante, faţă de CT sau alte investigaţii, şi putem să facem şi pentru femei însărcinate şi pentru copii. Este important şi în diagnostic şi în terapie, să vedem cu evoluează pacienţii, în patologia oncologică, putem să diagnosticăm diverse afecţiuni, cum ar fi tumori cerebrale, leziuni meniscale, leziuni musculo-scheletale”, a explicat dr. Sánta Izabella.
La rândul său, directorul de cercetare al SJU Miercurea Ciuc, dr. Adrian Dobrică, a vorbit despre investiţiile importante realizate la nivelul spitalului în ultimii zece ani şi a arătat că inaugurarea RMN-ului reprezintă un enorm pas înainte pentru unitatea sanitară.
“Obiectivul este creşterea calităţii actului medical şi principalii beneficiari sunt pacienţii, dar nu numai ei, pentru că această rezonanţă poate fi folosită şi în activitatea de cercetare. Deci, putem folosi imagistica în lucrări ştiinţifice, în studii. E un aparat deosebit de util pentru activitatea spitalului nostru, atât din perspectiva îngrijirii sau diagnosticării pacienţilor, cât şi din perspectiva cercetării ştiinţifice”, a spus dr. Dobrică.
În legătură cu solicitarea de obţinere a categoriei a II-a, acesta a arătat că spitalul merită acest lucru şi a apreciat munca tuturor celor care s-au implicat în dezvoltarea SJU, dar mai ales a cadrelor medicale.
“Am fost întrebat dacă chiar considerăm că ni se cuvine să fim lăudaţi şi să mergem la categoria a II-a. Cu toată modestia considerăm că ni se cuvine, pentru că este o muncă susţinută de foarte mulţi oameni, din diferite sfere şi în primul rând este munca medicilor. Deci, este o generaţie care s-ar putea să fie istorică pentru spitalul acesta, care va face saltul către viitor, către o medicină performantă, pe care judeţul Harghita şi regiunea fără discuţie o merită”, a conchis dr. Adrian Dobrică.
Şi şefa DSP Harghita, dr. Tar Gyöngyi, a vorbit despre importanţa obţinerii categoriei a II-a şi despre creşterea nivelului serviciilor medicale, la care să aibă acces toţi pacienţii.
“În strategia noastră, a DSP-ului, există demult această idee: că fiind o zonă izolată din punct de vedere geografic şi climatic, de multe ori, iarna, nici cu elicopterul nu se poate ajunge în zonă, şi locuitorii din această zonă au dreptul la acces la servicii de înaltă calitate. Şi aceste servicii pot fi asigurate de către un spital de categoria a II-a. Deci, degeaba avem la Braşov sau la Mureş spitale regionale bine echipate, dacă nu ajungem la ele. Şi noi vrem să realizăm pentru cei care trăiesc în zonă şanse egale şi sper că Ministerul ne susţine în acest demers, pentru că acesta e viitorul, să aduci serviciile cât mai aproape de pacienţi şi de localnici”, a spus dr. Tar.
Aceasta a precizat că decizia de acordare a categoriei II pentru SJU Miercurea Ciuc va fi luată de Ministerul Sănătăţii, iar instituţia pe care o conduce va evalua dacă sunt îndeplinite condiţiile.
La conferinţa de presă a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care a susţinut că un spital de categoria II înseamnă o responsabilitate mărită, care este şi o recunoaştere a activităţii şi a eforturilor depuse.
“Am văzut că cele mai apropiate spitale de categoria II sunt la Târgu Mureş, la Braşov, la Cluj. Asta înseamnă că vom fi şi mai responsabili pentru judeţele limitrofe, unde nu sunt spitale de categoria II şi, totodată, planurile noastre ambiţioase pentru dezvoltarea spitalului deja au primit un contur şi ne ţinem şi de termenele propuse”, a precizat Borboly Csaba. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.