Un număr de 292 de secţii de votare au fost constituite în Harghita, în cele 67 de unităţi administrativ-teritoriale, majoritatea funcţionând în unităţi de învăţământ preuniversitar, clădiri ale primăriilor sau alte instituţii publice

Politic

„În judeţ sunt constituite un număr de 292 de birouri electorale ale secţiilor de votare, (67 de secţii de votare sunt în cele patru municipii, 20 în oraşe şi 205 secţii de votare în comune). Un număr de 185 de secţii de votare vor funcţiona în unităţi de învăţământ preuniversitar, iar un număr de 107 vor funcţiona în clădiri aparţinând primăriilor şi altor instituţii publice (case de cultură, cămine culturale, sedii ale composesoratelor, case parohiale)”, a precizat Adrian Pănescu.

La aceste alegeri, în judeţul Harghita sunt aşteptaţi la vot 263.842 de alegători, fiind tipărite 1.452.435 de buletine de vot.

„În judeţul Harghita sunt înscrise în listele electorale permanente un număr de 263.842 de persoane cu drept de vot, iar în listele electorale complementare, care cuprind persoanele din Uniunea Europeană cu drept de vot în România, 872 de cetăţeni, conform datelor furnizate de Inspectoratul General pentru Imigrări. Au fost tipărite cele cinci tipuri de buletine de vot, (buletine de vot pentru alegerea: primarilor, consiliilor locale, preşedintelui consiliului judeţean şi consiliului judeţean, respectiv pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European), tipărite de Regia Autonomă Monitorul Oficial. Numărul acestora este 290.487 de bucăţi din fiecare tip. Au fost asigurate timbrele autocolante, în număr de 276.101 bucăţi şi 1.460 de ştampile cu menţiunea VOTAT”, a informat Adrian Pănescu.

În data de 7 iunie se vor distribui către preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie şi primari materialele care vor fi utilizate în secţiile de votare, acestea urmând să fie transportate la primării sub paza asigurată de poliţişti.

În judeţul Harghita, un număr de 2.212 candidaţi sunt înscrişi în cursa electorală pentru alegerile locale din 9 iunie, cei mai mulţi reprezentând Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), după cum arată datele Biroului Electoral Judeţean.

Pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita candidează cinci persoane, respectiv Bíró Barna Botond (UDMR), Rugină Dan Ciprian (PSD), Lazăr Costel Cristian (PNL), Ciobanu Adrian George (Alianţa USR-PMP) şi Tőkes Lehel (Alianţa Maghiară din Transilvania).

În ceea ce priveşte cursa electorală pentru Primăria Miercurea-Ciuc, s-au înscris patru persoane, respectiv Vasian Cioancă (Partidul Social Democrat – PSD), Erős Maria (Partidul Naţional Liberal – PNL), Korodi Attila (Uniunea Democrată Maghiară din România – UDMR) şi Tőke Ervin (Alianţa Maghiarilor din Transilvania – AMT).

Datele statistice arată că 156 de persoane doresc să ocupe funcţia de consilier judeţean, liste complete, de câte 38 de candidaţi, depunând UDMR, PSD şi Alianţa Maghiară din Transilvania.

La alegerile din 9 iunie s-au înscris şi 1.927 de persoane care aspiră la funcţia de consilier local, cele mai multe, adică 988, fiind de la UDMR, iar cei mai puţini, respectiv câte doi candidaţi, de la Alianţa Naţional Ţărănistă şi Partidul Phralipe al Romilor.

De asemenea, pentru fotoliile de primari din cele 67 de unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului Harghita au intrat în cursa electorală 125 de candidaţi, cei mai mulţi, respectiv 57, fiind de la UDMR.

Dintre cei 125 de candidaţi care aspiră la fotoliile de primar, 17 sunt independenţi.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube  TikTok .