Planul de mobilitate urbana: la pragul licitatiei pentru executie

Social

Primarul Ráduly Róbert Kálmán a anunţat astăzi semnarea contractului de finanţare a celui mai valoros pachet de proiecte din Miercurea Ciuc: proiectul de mobilitate urbană are o valoare de 151,8 de milioane de lei şi va reorganiza circulaţia reşedinţei de judeţ. Interesul scade, totuşi, va fi organizată Turul de Ciclism al Ţinutului Secuiesc, iar programul cu public al Primăriei funcţionează cu o eficienţă ridicată – a declarat edilul cu ocazia conferinţei de presă, ţinută astăzi, 3 august 2020.

Primarul Municipiului Miercurea Ciuc a ţinut o conferinţă de presă cu trei subiecte evenimentele sportive, programul cu publicul al Primăriei, şi investiţiile europene.

Sportul, ca stimulent a economiei

Iniţial, după anunţarea organizării Turului Ciclist al Ţinutului Secuiesc, interesul era major: mai mult decât 30 de echipe şi-au exprimat intenţia de participare. Însă cu răspândirea virusului COVID-19 interesul a scăzut radical, şi la data de 3 august au rămas doar 16 de echipe înscrise. Ráduly a declarat: între 5–8 august 2020, indiferent de circumstanţe vor organiza turul, într-o parte pentru păstrarea continuităţii, şi pe de altă parte, o treime din bugetul concursului se adresează furnizorilor de servicii turistice, pentru care această sursă de venit este deosebit de importantă în situaţia actuală.

Pe perioada concursului vor avea loc restricţii de circulaţie în Miercurea Ciuc pe următoarele străzi:

Vineri, 7 august:

11:00–11:05: P-ţa Libertăţii – B-dul Timişoarei – str. Lunca Mare – str. Topliţa;

15:20–15:50: str. Harghita – str. Lunca Mare – B-dul Timişoarei – P-ţa Libertăţii;

Sâmbătă, 8 august:

Între orele 10.00 şi 13.30 pe DJ138A spre Harghita-Băi accesul şi circulaţia vehiculelor este interzisă!

16:30–16:35: B-dul Timişoarei – str. Lunca Mare – str. Taploca;

17:00–17:15: str. Taploca – str. Márton Áron – str. Rev. din Decembrie – b-dul Timişoarei – P-ţa Cetăţii – str. Szász Endre – str. Ghioceilor – str. Braşovului.

După turul ciclism, rolul principal va fi a alergării: în data de 9 august 2020 va avea loc Maratonul Secuiesc Apemin Tuşnad. Regulamentul maratonului se poate descărca de pe pagina de web a Primăriei (www.miercureaciuc.ro).

Programul cu publicul: eficient

Serviciul public comunitar privind evidenţa populaţiei şi casieria Primăriei primeşte cetăţenii după programul obişnuit de înaintea pandemiei: în zilele de luni, marţi şi joi între orele 8:00–13:00 şi 14:00–17:00, iar în zilele de miercuri şi vineri între orele 8:00–13:00.

Primarul a declarat: casieria nici nu se va mai muta în clădirea Primăriei, ci se va muta în fosta clădire BancPost, unde vor fi amenajate ghişeele pentru activitatea de relaţii cu publicul.

Angajaţii Direcţiei de Asistenţă Socială primesc cetăţenii la fostul sediu al firmei Goscom S.A. (strada Salcâmului nr. 1) în zilele de marţi şi joi, între orele 09:00–11:00.

151 de milioane pentru dezvoltarea circulaţiei

Ráduly Róbert Kálmán a anunţat: în data de 21 iulie 2020 au semnat contractul de finanţare a planului de mobilitate urbană durabilă a municipiului. Contractul semnat cu Agenţia de Dezvoltare Regională Centru are o valoare de 151,8 de milioane de lei, din care fondurile nerambursabile de la UE şi de la bugetul de stat sunt 114,4 de milioane, iar diferenţa de 37,4 milioane reprezintă contribuţia locală.

Planul de mobilitate urbană are şase componente: reabilitarea străzii Harghita, reabilitarea străzii Kossuth Lajos (împreună cu reabilitarea străzii Márton Áron, Revoluţiei din Decembrie şi al b-dului Timişoarei), reconstruirea pasajului feroviar, reabilitarea gării de autobuz, achiziţionarea ai 23 de autobuze noi, respectiv implementarea elementelor de trafic-management.

Planul de mobilitate urbană prevede îmbunătăţirea în primul rând a circulaţiei pietonale, în al doilea rând circulaţiei pe biciclete, şi în al treilea rând a transportului public local. Ráduly a menţionat: reconstruirea pasajului este punctul cu cel mai mare risc al pachetului, fiindcă numărul firmelor cu acest profil este foarte scăzută. Totuşi, reconstruirea pasajului, achiziţionarea autobuzelor, precum şi reabilitarea gării sunt cele pregătite pentru anunţarea achiziţiei publice în câteva săptămâni.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul