La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc s-a demarat efectuarea de teste pentru COVID-19

Social

Un laborator de biologie moleculară şi-a început activitatea joi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, fiind efectuate primele teste pentru noul coronavirus, se arată într-un comunicat al instituţiei sanitare.

Potrivit sursei citate, aparatul pentru efectuarea testelor a fost închiriat de către spital, cei care efectuează testarea sunt specialişti ai Universităţii Sapientia din Miercurea Ciuc, iar testele au fost cumpărate de către spital.

“În acest laborator, în prima fază se pot efectua zilnic 40 de teste şi primele analize au fost efectuate pentru cei care sunt internaţi cu suspiciune de coronavirus la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc. Rezultatele vor fi verificate şi de un alt laborator”, se arată în comunicatul citat.

Managerul spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, dr. Konrád Judit, a punctat faptul că posibilitatea efectuării acestor teste va ajuta unitatea “în confruntarea cu epidemia de coronavirus” şi a precizat că laboratorul de biologie moleculară “este rezultatul unei cooperări între spital, Consiliul Judeţean Harghita, Universitatea Sapientia şi profesorul dr. Lányi Szabolcs”.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a vorbit despre “un rezultat extraordinar” şi a arătat că nu se va mai aştepta mai multe zile rezultatul testelor făcute în judeţ, aşa cum se întâmpla până acum.

“Ca rezultat al perseverenţei şi a muncii asidue am obţinut azi un rezultat extraordinar: s-a efectuat primul test pentru depistarea infectării cu coronavirus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, în colaborare cu Universitatea Sapientia şi grupul de cercetători. Felicit colectivul de muncă de la spitalul judeţean pentru acest rezultat extraordinar! Astfel nu va mai fi nevoie să aşteptăm 7-10 zile pentru a afla rezultatele testelor. Depunem eforturi susţinute pentru a depăşi efectele pandemiei în judeţul nostru”, a afirmat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, citat în comunicatul de presă.

Sursa citată a mai precizat că laboratorul se află în faza de validare a procedurii de testare.

“În momentul de faţă, laboratorul este în faza de validare a procedurii de testare, urmând ca în perioada următoare, dacă acest proces decurge corespunzător, vom porni testările pentru cazurile suspecte de COVID-19, cu preponderenţă a persoanelor internate în Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc”, se mai arată în comunicatul menţionat. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul