Dr. Tar Gyongyi: În Harghita avem puţine cazuri de îmbolnăvire; situaţia este controlată epidemiologic

Social

Directoarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyongyi, a apreciat că situaţia în judeţ privind îmbolnăvirile de COVID-19 este una foarte bună, numărul celor infectaţi fiind în continuare redus, iar specialiştii reuşind să izoleze focarele apărute.

“Este o situaţie foarte bună, am putea spune, dar bineînţeles în comparaţie cu alte judeţe şi alte zone. Noi, în continuare avem puţine cazuri, avem puţine focare, ceea ce este foarte important, pentru că un caz întotdeauna creează un focar, dacă nu este izolat din timp. Noi, până acum, am reuşit să izolăm întotdeauna focarele, să le diagnosticăm din timp, având şi capacitate de diagnostic foarte mare – la nivelul judeţului funcţionează patru laboratoare în care în cinci ore avem diagnosticul, asta ne ajută foarte mult. Şi, din fericire, şi populaţia a înţeles atât măsurile de izolare şi distanţare socială, (…) măsurile de respectare a regulilor specifice care sunt acum, atât în domeniul civic, al traiului de zi cu zi, cât şi în domeniul medical”, a declarat dr. Tar, la inaugurarea spitalului modular care creşte capacitatea Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

Aceasta a spus că Harghita se numără printre judeţele care au o situaţie stabilă, epidemiologic controlată, în ultimele zile nefiind înregistrate cazuri noi. “De zile întregi suntem pe un platou, adică mai mult a scăzut numărul pacienţilor activi, pentru că vindecările au fost mai multe decât apariţia cazurilor noi, aşa că stăm bine, eu sunt mulţumită. E o muncă imensă, să mă credeţi că în treaba asta nu putem vorbi de noroc, mulţi au spus că brazii ne apără şi aerul curat, dar nu e vorba de noroc, este vorba de o muncă cumplită”, a arătat dr. Tar.

Şefa DSP a precizat că se teme de o posibilă relaxare a restricţiilor, după data de 15 mai, întrucât focarele se pot extinde, din cauza călătoriilor. “Eu mă tem de această posibilă relaxare. Eu cred că, deşi la noi situaţia e bună, dar în apărarea şi menţinerea acestei situaţii, eu aş considera că va trebui reevaluată această decizie. Eu am înţeles că deja s-a reevaluat. Noi, pe linie profesională, medicală, nici nu am primit nici un fel de măsuri pentru a ne pregăti de relaxare, astea cred că au fost mai mult discuţii administrative. Noi nu comentăm, dar ne temem întotdeauna de o relaxare, pentru că, vedeţi, călătoria (…) induce nişte factori de risc care, în situaţia actuală, au şi creat aceste focare europene şi este un pericol de a le extinde, dacă va urma să se relaxeze prea repede mişcarea liberă”, a susţinut şefa DSP Harghita.

Dr. Tar a mai afirmat că se încearcă menţinerea “din răsputeri” a situaţiei bune din judeţ, până când va exista un remediu sigur împotriva bolii sau un vaccin.   “Acesta este momentul pe care încercăm să-l atingem, fără prea multe cazuri grave şi victime”, a conchis directoarea DSP Harghita.

Datele făcute publice marţi de Grupul de Comunicare Strategică arată că Harghita are cele mai puţine cazuri din ţară de îmbolnăvire cu COVID-19. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul